İlk İzlenim



Merhaba arkadaşlar. Bu bloğumda size beden dili(sinergoloji) hakkında bildiklerimi, gözlemlerimi ve internetten bulduğum faydalı bilgileri aktarmaya çalışacağım. Zaman gelip alıntı yapacağım, zaman gelip de kendi başımdan geçen olaylardan çıkarım yapmaya çalışacağım. Lütfen iletişim için mustuhuseyin@gmail.com adresine mail gönderin, kısa zamanda cevap gelecektir.






İlk yayınımda internetten bulduğum beden dili hakkında genel bir önizlenim oluşturmanızı sağlayacak, genel bilgileri öğrenmenizi sağlayacak bir yazı paylaşacağım, umarım beğenirsiniz.






Sözlerin ve Seslerin ötesinde : BEDEN DİLİ
Bir kişiyle iletişim kurarken sözler mi daha etkilidir hareketler mi? Kişilerin birebir kurdukları iletişimde yüzde 7-10 kelimelerin, yüzde 30-38 ses tonunun etkili olduğunu beden dilinin etkisinin ise yüzde 55 - 60'a kadar çıkabildiğini biliyor muydunuz?
Neden vücut dili?
1. Başkaları üzerinde olumlu bir etki yaratarak amacımıza ulaşmak.


2. Karşımızdakileri daha iyi anlayarak etkili bir iletişim kurmak.


3. Kendi beden hareketlerimizi denetleyerek, sosyal ortamlara daha çabuk uyum sağlamak.


4. Başkalarının gerçekte ne söylemek istediğini anlamak. Bazen bir hareket bin söze bedeldir.


Bir kişiyle iletişim kurduğumuzda söylediklerimiz ne kadar önemli ise hareketlerimizle o kişide bıraktığımız intiba da o kadar önemlidir. El, kol hareketleri, mimikler, dokunma, vücut pozisyonu... İş yaşamında başarılı olmak isteyen kişi, iletişim kurduğu kişilerin sadece söylediklerini değil, yüzü, eli, kolu ve bedeniyle yaptıklarını da duymalıdır.

İletişimde önemli olan ilk dakikalardır
Karşı karşıya gelen iki insan arasındaki ilk dakikalar, iletişim sürecinin önemli bir belirleyicisidir. Bu etkiyi yaratan en önemli faktör, karşılaşılan kişinin BEDEN DİLİ'dir. Sözkonusu faktörleri, kullanılan kelimelere ve kişinin taşıdığı bütün aksesuarlardan içinde bulunduğu ortamdaki nesnelere kadar genişletebiliriz. Karar olumlu ya da olumsuz olabilir; "duruşundan hoşlanmadım", "bakışını sevmedim"....
Başkalarının gerçekte ne söylemek istediğini anlamak için önce kendi vücut dilinizi öğrenin
İletişim sadece bilgi alış-verişi değildir
Bilgiyi veriş biçimi, sözlerin bedendeki ifadesi (gülen bir yüz) iletişimi değerlendirmemizde ikinci önemli bir noktadır. İletişimde bilgilenmek ve kavramak, anlamak değildir. İletişimin ana amacı anlayarak kavramaktır. Karşınızdaki kişinin ne istediğini kavrar ancak ne yaşadığını anlayamazsınız. Bir mesajın toplam etkisi incelendiğinde, kişilerin birebir kurdukları iletişimde %7-10 kelimelerin, %30-38 ses tonunun ve %55-60 da beden dilinin etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Vücut dilini, sessiz bir film seyrederken ya da televizyonun sesini kapattığımızda aldığımız bir mesaj olarak da görebiliriz. Vücut dili iletişimde kullanılan sözcükler kadar önemlidir. Çoğu zaman davranışlar ve jestler iletişimin temelini oluşturur. Söylediklerimizi gerçek içerik ve anlamlarını ortaya koyar. Bunlar, düşünce ve duyguları destekleyen, onları somutlaştıran hareketlerdir. *Sohbet sırasında saç düzeltme, başı sallama, kolları kapama gibi işaret ve hareketlerimiz; iletmek üzere programladığımız bir mesajımız olduğunu ya da bu mesajı vermek için hazırlık yaptığımızı gösterir. *Yüzümüzün aldığı çeşitli ifadeler, heyecanımızı, neşemizi, irkildiğimizi, utandığımızı, tiksindiğimizi, kızgınlığımız veya korkularımızı ortaya koyar. *El sıkışma şeklimizden, ayakta durma veya oturma pozisyonlarımıza kadar pek çok vücut hareketi, içinde bulunduğumuz ruhsal durumları, amaç ve isteklerimizi ortaya koyan göstergelerdir.

Kaynak: BEDENİN DİLİ, Allan Pease

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Copyright © / Beden Dili - Sinergoloji

Template by : Urang-kurai / powered by :blogger